In de VERON afdeling Wageningen en de VRZA afdeling Zuid-Veluwe zijn enkele knutselprojectjes ontwikkeld door Mans Jansen PA0MBJ. Twee van deze projectjes zijn voor mij erg interresant, namelijk de actieve antenne en de QRM killer. Ik heb ze gebouwd en getest, en recent heb ik ze ingebouwd. Die behuizing is een 19 inch kastje dat nog leeg stond en omdat het groot genoeg is heb ik beide projectjes bij elkaar in deze behuizing gestopt. Niet alleen omdat het past, maar ik gebruik de projecten heel vaak ook samen. Die actieve antenne is prima geschikt om als sense antenne voor de QRM killer te fungeren. Ik ga hier verder niet op de twee ontwerpen in, maar laat allen zien hoe ik ze ingebouwd heb. Details van de twee projectjes staan op de site van de Veron afdeling A43 Wageningen.

Ontwerp keuzes

Naast de keuze om beide projectjes in één kast te plaatsen, heb ik gekozen om:
  • Alleen BNC connectors te gebruiken
  • Alle connectors en knoppen op de frontplaat
  • Voeding extern, 12V, via banaan pluggen
  • Beide projectjes een eigen aan/uit schakelaar met led indicator
  • Coax aansluitingen op QRM killer print met SMA, en met SMA-BNC female kabeltjes naar het front

Die laatse keus is wellicht wat overdreven, maar de print is ontworpen voor SMA connectors, en het is wel een hele mooie oplossing met zo min mogelijk misaanpassingen door soldeerverbindingen. En de kosten zijn ook niet overdreven hoog. Ik betaalde voor vier RG316 SMA BNC-Female kabeltjes van 10 cm ongeveer 12 Euro op Ebay.Frontplaat

Voor de frontplaat heb ik een plaatje aluminium gebruikt, met daarop een fotosticker. Het ontwerp is gemaakt in een tekenprogramma waarin je in verschillende lagen kunt tekenen. Het gaten plan heb ik in één laag getekend, vervolgens in een andere laag de tekeningen en tekst. Hieronder voor de nabouwers de originele tekeningen in png formaat.

De combinatie op papier geprint en op het alluminium geplakt voor het boren van de gaten, de laag met tekst en verdere layout is door een online fotoservice op een autosticker afgedrukt.Na het boren van de frontplaat heb ik hem ingesmeerd met zeepwater en voorzichtig de sticker er op geplakt. Door het zeepwater kun je de sticker in de juiste positie schuiven. Daarna zijn de gaten met een scherp mesje vrijgemaakt.Constructie

Nu de frontplaat klaar is kunnen alle onderdelen er op bevestigd worden. Voor de QRM killer heb ik nog een extra hoekje gemaakt waarop de printplaat steunt. De Bias-Tee printplaat zit stevig via de BNC connectoren op de frontplaat bevestigd.

En zo ziet het er dan uit.

Voor vragen, stuur een email naar mijn pa3bya op amsat of veron email adres.