Projecten om de jeugd enthousiast te maken voor techniek. Deze projecten kunnen prima in groepsverband uitgevoerd worden. De materiaalkosten zijn laag. Van elk project is een PDF gemaakt die kan worden gebruikt als bouwbeschrijving.



 


Index


BorstelBot

De BorstelBot is heel populair en in allerlei varianten op internet te vinden, van het formaat tandenborstel, tot en met formaat skateboard. Het principe is vrij simpel, een borstel met de haren in één richting wordt door een motor in trilling gebracht, hierdoor gaat hij in de tegenovergestelde richting bewegen. Het hier beschreven ontwerp is heel goedkoop na te bouwen. Wat inmiddels door zo’n 40 kinderen al is gedaan.

Index


Ledje

Ledje is een poppetje gesoldeerd van lasdraad. Zijn ogen geven licht, omdat ze gemaakt zijn van een LEDje. Bij voorkeur wordt hier een knipper LED of een regenboog LED gebruikt. De stroomvoorziening is een platte 4.5V batterij, die aan één kant aan het poppetje wordt gesoldeerd. De andere aansluiting gaat via een half krokodillen snoertje en twee weerstanden (bij een regenboog LED niet nodig) naar de LEDjes. Het poppetje kun je naar eigen smaak veranderen. Je kunt ook een afstandsbediening toevoegen, zie daarvoor het ontwerp van de zender/ontvanger.

Index


Zender en Ontvanger

Wat is er nu leuker dan zelf je zender en ontvanger te bouwen? Doe mee met dit project en je weet het. We gebruiken goedkope 433 MHz zend en ontvang modules, waarmee je digitale signalen kunt oversturen over een afstand van tientallen meters. Voor het opwekken van deze signalen in de zender en het decoderen in de ontvanger wordt een microcontroller gebruikt die je kunt programmeren met de populaire Arduino tools. Je kunt naar hartenlust experimenteren door het programma naar jouw wensen aan te passen. Ook kun je het zendbereik vergroten door je antenne te optimaliseren. Door de ontvanger te koppelen aan de BorstelBot of aan LEDje, kun je deze op afstand besturen.

Index


Polder ontvangers

Polder ontvangers, ultieme ontvangers, gebouwd naar het roemruchte nederlandse poldermodel. Het mag niks kosten. Onderdelen uit de junkbox en uit de glasbol. En het mooist van alles is ze spelen voor niks, geen batterij, geen adapter, gewoon spelen op de energie uit het ontvangen elektromagnetische signaal. In dit document worden vier ontvangers beschreven als inzending voor de zelfbouw wedstrijd ’Back To The Future’, uit 2004. Al met al een beetje gedateerd, maar nog steeds zijn dit geweldige knutselprojecten voor de jeugd.

Index


PDF Downloads

Index