KF161 modificatie met TINI (Tiny Internet Interface)


Index


Beschrijving:

Algemeen:

Als basis voor deze KF161 modificatie wordt gebruik gemaakt van de TINI van Dallas semiconductors (opgekocht door maxim)(http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/3743). De TINI (Tiny InterNet Interface) is een printplaatje ter grootte van een simm met daarop een processor waarop een Java virtuele machine draait, samen met een real time opperating systeem en een TCP/IP stack. Als interface naar buiten beschikt de TINI over: Ethernet, CAN-bus, RS-232, I2C, 1-Wire en een aantal digitale in/outputs. Waarom de TINI? 1- dit interface is (redelijk) goedkoop. 2- zeer veelzijdig. 3- makkelijk te programmeren (in Java). en 4- je kunt de gemodificeerde radio (naast standalone gebruik) bedienen via een gewone webbrowser, zoals internet explorer of netscape. Dus geen apart bedieningsprogramma op de PC nodig. Kijk voor meer informatie over dit fantastiche interface op de ibutton website.

Hardware:

Voor de bediening van de KF161 is gebruik gemaakt van de I2C bus op de TINI. Via twee PCF8574 io expanders wordt de synthesizer bediend. De TINI kan gewoon in de mobilofoon ingebouwd worden, maar als je hem als apart interface voor meerdere doeleinden wilt gebruiken is het aan te bevelen om de KF161 galvanisch te scheiden van de TINI. Ik heb hiervoor een ontwerpje van national semiconductors gebruikt dat ooit eens in Elektuur heeft gestaan.

Hieronder staan de schema's van het PCF8574 insteek printje en de galvanische scheiding. (klik in het schama voor een vergroting). De PCF2103 LCD module is een kant en klare module die direct op de I2C bus aangesloten kan worden. Het schema van de max127, met de aansliting op toets I en II, de kanalen schakelaar en MP-1 voor de signaalsterkte zal later toegevoegd worden.I2C io-expander in KF161 prom voet


I2C galvanische scheiding

Software:

De software staat allemaal op de TINI. De TINI bevat gewoon een directory structuur, waar met FTP de software op gezet kan worden. Er zijn twee programma's van belang, 1- een server programma met daarin de io functionaliteit en een web-browser. 2- een Java Applet met de gebruikers interface en de communicatie met het server programma op de TINI. Verder staan er op de TINI server nog HTML files, een password file, een file met netwerk informatie etc. Op de TINI website kun je in detail informatie hierover vinden.

Hoe gebruik je het? Sluit de TINI aan op je locale netwerk, dit kan via ethernet, maar ook via een seriele poort met PPP. Start je browser op en connect met de TINI. Klaar!!!!!Dit is een test applet om twee PCF8574 ic's te bedienen.


Dit is de laatste versie van een applet om de KF161 te besturen.

Werking van de applet:

 1. URL van de TINI.
 2. Veld waarin de huidige frequentie wordt getoond, maar waar ook een nieuwe frequentie kan worden ingevoerd. De nieuwe frequentie wordt afgerond naar het dichtsbijzijnde kanaal in het 12.5 kHz raster.
 3. Slider waarmee een nieuwe frequentie kan worden gekozen.
 4. Up en down buttons.
 5. Hiermee worden de memory kanalen naar de TINI gestuurd. De bovenste 10 kanalen zijn de 10 kanalen van de KF161. Als kanalen tussengevoegd worden zijn na deze actie de bovenste 10 weer de 10 KF161 kanalen. De 10 kanalen zijn genummerd, extra memory kanalen hebben geen nummer.
 6. Hiermee worden de memory kanalen van de TINI naar de Applet gedownload. Dit wordt ook eenmalig gedaan bij opstarten van de Applet.
 7. De huidige frequentie wordt aan de memory list toegevoegd, maar wordt pas na een upload actief als KF161 kanaal, mits hij bij tot bovenste 10 behoort.
 8. Het geselecteerde memory kanaal wordt verwijdert.
 9. Dubbel klikken op een memory kanaal maakt dit kanaal aktief.
 10. S-meter.
 11. Band scan (van 144 MHz tot 146 MHz) stopt op een bezet kanaal.
 12. Memory scan, stopt op een bezet kanaal.
 13. Stop scannen.

Index


Plannen:

 • Histogram van bandactiviteit bij scannen, staat even op een laag pitje, omdat ik me de zin ervan af vraag.
 • uitbreiden met real-audio of mp3 of dsp of zo, zodat ook audio via internet gaat. in dat geval wordt het een echte web-radio.

Index


History:

 • 4/6/2002 is er een lezing voor de Veron afdeling Wageningen.
 • 22/5/2002: een nieuwe versie (1.2) voor TINI firmware 1.02e.
  • deze versie kan prima standalone gebruikt worden, doordat de kanalenschakelaar nu werkt, de frequentie en de signaalsterkte op een LCD display te zien zijn en met de I en II toets de frequentie verhoogd of verlaagt kan worden.
  • De applet is ook uitgerust met een S-meter en scan functies.
 • 6/3/2002: voor de Zendamateurs van Uden en omstreken heb ik een lezing gehouden over dit onderwerp. Hier zijn de overhead transparanten (pdf).
 • 7/5/2001: Je kunt met een TINI meer dan alleen een KF161 besturen. Degene die de temperatuur van zijn hobbyhok, of zijn eindtrap, of zijn soldeerbout, of weet ik wat bij wil houden, heb ik een temperatuur loggertje gemaakt. Hier is de link. (het aardige is dat die DS1921 doorloopt als de TINI uit is.) Omdat TCWebServer al een web server in zich heeft moet je de webserver van KF161Server disablen, dat kan door als optie -D mee te geven. vb: java KF161Server.tini 8001 -D
 • 15/3/2001: versie 1.1, voor TINI firmware 1.02.
  • Versie 1.1 heeft ook de optie om zonder HTTP server op te starten, voor het geval er al een HTTP server draait, b.v. de TINIWebServer. Om zonder HTTP server op te starten moet de -D optie gebruikt worden: java KF161Server.tini 8001 -D in de .startup file, of vanuit Slush.
 • 16/1/2001: versie 1.0 van software geupload.
 • 2/1/2001: eerste voorlopige versie op internet beschreven.

Index


Download:

 • KF161_TINI_api102e.zip versie 1.2 (Mei 2002, voor TINI firmware 1.02e) Deze versie ondersteund een s-meter, lcd display, en memory en band scan in de applet.


  Installatie instructie:

  • installeer de TINI, zoals beschreven op de website van Dallas (Index


   Faq (veel gestelde vragen):

   • Waarom zou ik een TINI gebruiken en niet een PIC, 68HC11, o.i.d.
    • dit interface is (redelijk) goedkoop.
    • zeer veelzijdig.
    • makkelijk te programmeren (in Java).
    • je kunt de gemodificeerde radio (naast standalone gebruik) bedienen via een gewone webbrowser, zoals internet explorer of netscape.

   • Hoe sluit ik de TINI aan op mijn PC?
    • je neemt hem eigenlijk op in je netwerk. dat kan ethernet zijn, via een HUB of cross-cable, maar ook serieel met PPP. Vanwege de snelheid en het gemak is Ethernet aan te bevelen, en met de huidige lage prijzen voor ethernet kaartjes hoeft dit geen enkel probleem te zijn.

   • Gaat de audio (mic en luidspreker) ook via het net?
    • op dit moment nog niet, maar het is wel het streven om dit in de toekomst toe te voegen. Er zijn op dit moment wel al TINI-MP3 experimenten.

   • Kan ik de KF161 ook zonder PC gebruiken, m.a.w. kan de TINI stand-alone draaien.
    • geen probleem, met de kanalenschakelaar kunnen 10 memory kanalen geselecteerd worden, de frequentie en de signaalsterkte zijn op een LCD display te zien en met de I en II toets kan de frequentie verhoogd of verlaagt worden.

   • Begrijp ik het nou goed word het tini printplaatje nou met een aantal draadjes aan de eprom voet gesoldeert?
    • er zijn verschillende opties, zie ook het blokschema hierboven. Als je besluit om de TINI alleen voor de KF161 te gebruiken, kun je hem in de set inbouwen, en ook de voeding uit de set halen. De galvanische scheiding is in dat geval niet nodig. Aan de I2C poort van de TINI sluit je het printje met de PCF8574 I/O expanders aan. Dit printje komt in de PROM voet van de mobilofoon. Je sluit de KF161 aan op je netwerk met RS232 (PPP) of ethernet.
    • Als je de TINI niet in de KF161 inbouwt en een eigen voeding geeft, is het aan te bevelen om de I2C bus met optocouplers galvanisch te scheiden.

   • Waar kan ik die tini kopen of bestellen.
   • Ik krijg de foutmelding: 'Could not execute file: java.lang.RunTimeException: Bad API version = 8006, Correct API version = 8009'
    • Versie 1.0 van de KF161Server is voor de TINI firmware versie 1.01. Voor firmware 1.02 kunt u versie 1.1 downloaden.
    • Versie 1.2 is voor firmware 1.02e.
    • Heeft u een andere combinatie nodig, laat het dan weten.

   Index