Op de VERON dag voor de RadioAmateur op zaterdag 7 november 2015 (DvdRA 2015) heb ik op de zelfbouwtentoonstelling een paar projecten voor de jeugd laten zien en mijn PSoC SDR experiment.Hieronder het volledige verhaal.


Voor

In 2014 heb ik voor het eerst meegedaan met de zelfbouwtentoonstelling en heb daar de Raspberry Pi SSTV Camera gedemonstreerd. In eerste instantie wilde ik dit jaar de DvdRA een keer overslaan, maar dat vond mijn zoon van 16 geen goed idee. Hij wilde graag met z'n maat weer een dag over de radiobeurs schuimen. Daarom toch maar besloten naar Apeldoorn op te trekken. Omdat de zelfbouwtentoonstelling in 2014 goed was bevallen, heb ik me ook deze keer weer aangemeld. Eigenlijk was de deadline al verstreken, maar dank zij Jos kon ik er toch nog bij. Vervolgens de grote vraag, wat ga ik demonstreren. In tegenstelling tot vorig jaar had ik geen afgerond project op de plank liggen. Wel had ik recent wat geëxperimenteerd met een op de PSoC chip gebaseerde software defined radio. Deze heb ik dus uiteindelijk maar meegenomen.

Vervolgens kwam plotseling de jeugdcommissie een paar weken voor de DvdRA met een prijsvraag voor jeugdprojecten. Omdat ik al een paar keer met een enthousiaste groep kinderen heb geknutseld, heb ik deze projectjes volgens de voorschriften van de prijsvraag op een A4 uitgeschreven en ingestuurd. De ontwerpen zelf nog even opnieuw gebouwd en ook meegenomen naar de zelfbouwtentoonstelling.


Tijdens

Het voordeel van meedoen met de zelfbouwtentoonstelling is dat je voor de opening al naar binnen kunt, geen toegang hoeft te betalen en zelfs geen parkeergeld. Het nadeel is dat je bijna geen gelegenheid hebt om zelf de beurs of lezingen te bezoeken. Gelukkig konden mijn zoon en z'n maat af en toe inspringen, maar toch heb ik de indruk dat ik een hoop gemist heb. Zoals vanouds stonden de zelfbouwers weer op de bovenomloop van de Americahal. Zo te zien helaas iets minder deelnemers dan vorig jaar. Wat er stond was van grote kwaliteit. Met name vond ik de PSoC SDR ontvanger van Rob PA0RWE er uit springen. Rob heeft op basis van een frontend van PE1KTH, een FreeSocMini en bestuurd door een TFT touchscreen een prachtige multiband ontvanger gemaakt.

Mijn eigen PSoC ontwerp was zoals ik al schreef nog lang niet af. Feitelijk liet ik zien hoe dit soort projecten over het algemeen verlopen. Jaren geleden in het begin van de SDR tijd heb ik een softrock kitje gebouwd voor de 40 meter band. Omdat het frequentie bereik wat klein was heb ik toen een DDS-60, een op de AD9851 gebaseerde DDS vfo toegevoegd. De besturing werd toen gedaan door een AVR Butterfly bordje. Weer later toen de populaire Si570 op de markt kwam ben ik daarop overgestapt. Besturing in eerste instantie via USB, daarna via een omgebouwde netwerk router, en weer een poosje later met een MBED controller. De meeste details zijn op deze website terug te vinden. Dus ja toen ik een frontend zocht voor mijn PSoC interface heb ik dat maar gepakt, en dat zag er zo uit op de zelfbouwtentoonstelling:


Een mix van vijf projecten, verdeeld over twee behuizingen en een breadboard.


Naast de SDR ontvanger had ik ook de jeugd projecten die ik had ingezonden voor de ontwerp wedstrijd op de tafel staan. Hoewel de jeugd projecten er in de wedstrijd van de jeugd commissie minder succesvol uit kwamen, trokken ze in de stand veel belangstelling. Ook over het PSoC project heb ik veel nuttige discussies kunnen voeren, heb ook veel tips gekregen. Er zijn meer amateurs die met deze techniek aan het experimenteren zijn. Tot halverwege de middag heb ik nauwelijks tijd gehad om zelfs maar een broodje te eten of koffie te halen. Als maar tien procent van het publiek dat nu langs kwam op de volgende DvdRA zelf mee doet met de zelfbouwtentoonstelling, is dit jaar de hele omloop van de America hal gevuld!


Na

Omdat mijn zoon op tijd thuis moest zijn voor zijn baantje bij de supermarkt trokken we om vier uur moe maar voldaan huiswaarts. Helaas had ik van de beurs en de lezingen verder niet zo heel veel meegekregen. Toch kreeg dit hele verhaal nog een staartje, want de dinsdag na de beurs lag er een oorkonde in de brievenbus waarop te lezen stond dat ik de winnaar was van de zelfbouw wedstrijd. Uiteraard ben ik daar heel blij mee, maar ik had het totaal niet verwacht. Zoals hierboven al aangegeven was het PSoC ontwerp van PA0RWE veel verder uitgewerkt dan de breadboard en jumper experimenten die ik heb gedemonstreerd.

Tenslotte nog het volgende: Het zelf ontwerpen en maken van spullen is momenteel enorm populair. Denk aan de vele Maker communities en markten geïnitieerd door de website en het blad make.com. (makerfaire.com, makezine.com). Populaire sites als instructables.com. De vele FabLabs die uit de grond gestampt worden (fablab.nl) en de communities van electronica leveranciers, zoals element14.com en mancave.nl. Zendamateurs zijn zelfbouwers bij uitstek. Vanaf de begintijd worden veel spullen zelf gebouwd. Bovendien heb ik de indruk dat dit de laatste jaren nog meer toeneemt.

Het verbaasd mij dan ook dat de de tentoonstelling op de dag van de radioamateur elk jaar minder zelfbouwers trekt. Ik heb daarom op zendamateur.com een kleine enquête geplaatst. Ik ben heel benieuwd naar uw mening. Bovendien wil ik bij deze alle zelfbouwers onder de zendamateurs op roepen dit jaar op de DvdRA 2016 hun projecten mee te nemen en te demonstreren op de tentoonstelling. Zoals ik hierboven al heb beschreven hoeft een project helemaal niet af te zijn. Juist over projecten die nog in ontwikkeling zijn kan veel gediscussieerd worden en kun je zelf door tips en adviezen van anderen veel leren. Ik ben er van overtuigd dat de bovenomloop van de Americahal vol kan staan.

Gerrit, PA3BYA